Harborview Center Clearwater, Florida

West Facade

West Facade

West Facade

West Facade

West Facade before Renovation

West Facade before Renovation

South Facade

South Facade

South Facade Detail

South Facade Detail

Atrium - Public Lobby

Atrium - Public Lobby

Conference Hall

Conference Hall

Conference Hall

Conference Hall

Southwest Corner

Southwest Corner

Northwest Corner - Before

Northwest Corner - Before

Lower Level Floor Plan - Exhibition Hall

Lower Level Floor Plan - Exhibition Hall

Main Level Floor Plan - Retail Space

Main Level Floor Plan - Retail Space

Upper Level Floor Plan - Convention Hall

Upper Level Floor Plan - Convention Hall

North and West Elevations

North and West Elevations

South and East Elevations

South and East Elevations

Longitudional Section through Atrium

Longitudional Section through Atrium

Transverse Section through Atrium

Transverse Section through Atrium

Client: City of Clearwater

Location: 300 Cleveland Street

Site: A 36-year-old, 164,000 square foot department store building with three stories on the bluff in downtown Clearwater overlooking the Intercoastal Waterway.

Program challenge: To rehabilitate the building for use as a multi-purpose event center for $53/square foot.

Solution: Rowe Architects completed the project in five phases. In the first phase the 51,000 square foot second floor was renovated to house a major retail tenant – Stein Mart. In the remaining phases, the first and third floors were converted to restaurants, a community center, an exhibit hall, meeting rooms, and conference space, all while the retail tenant remained in operation.

Additionally, a new roof and HVAC system (providing separate cooling equipment for each of the five uses) were added and nearly all other mechanical and electrical systems were replaced. Only the freight elevator and fire protection system were salvaged and they had to be updated. Asbestos abatement was conducted, and new fire separations were created between spaces of disparate uses. All life safety elements were also upgraded to meet modern code. A new glazed atrium overlooking the Intercoastal Waterway and connecting the upper and lower levels with escalators and elevators was added to create an iconic architectural element.

The project was completed in a total of 15 months utilizing a design construction process strongly teaming the Architect/Engineer and the General Contractor. Operating on a very tight budget, the design team was able to revive what had been a vacant building on the downtown waterfront and turn it into a multi-purpose convention and community event center.