Nutmeg Mills Corp Tampa, Florida

North Facade

North Facade

Approach from the West

Approach from the West

North Facade of Existing Building

North Facade of Existing Building

North Entrance

North Entrance

Lobby

Lobby

Lobby from Mezzanine

Lobby from Mezzanine

Conference Room

Conference Room

Site Plan

Site Plan

First Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor and Bleachers Plans

Third Floor and Bleachers Plans

Canopy Details

Canopy Details

Client: Nutmeg Mills Inc.

Location: 4408 West Linebaugh Avenue

Site: The total site area was eleven acres, which included an existing pre-engineered metal manufacturing building, parking, and retention area. The site is located on an important east-west thoroughfare in an area that includes commercial, light industrial, and multi-family residential housing.

Program Challenge: To design a 50,000 square foot executive office space adjacent to an existing manufacturing facility. Major program requirements are an atrium lobby, open office planning with approximately 25% enclosed offices, a meeting room to seat 125, a merchandise display area, and an executive suite with boardroom.

Solution: Rowe Architects rooted its design in sports fanaticism to reflect the spirit of Nutmeg’s business as a sports apparel manufacturer. They used sports imagery to create a unique corporate headquarters that provides employees and visitors not only with a memorable experience, but also a comfortable and well-appointed place to do business. The exterior is defined by a 28’ tall wall – reminiscent of Fenway Park’s green monster – that linked the existing manufacturing building with the new corporate office building while also shielding the loading dock and service area from the street.

A large aluminum bleacher structure runs perpendicular to the front wall and supports a canopy of glass basketball backboards that shelters the main entry to the building. The bleacher structure provides shade for the glazed atrium which connects the two wings – one two stories and one three stories – of the new office building. The atrium was designed as a NCAA regulation length basketball court, complete with gleaming hardwood floors, a painted key, 3-point line, center jump and NBA regulation backboards with breakaway rims. The merchandise display and sales area was designed to replicate a high-tech locker room, and on the third floor the “owner’s box” is actually the executive boardroom, which overlooks the atrium.

The building’s masses were intentionally kept very efficient and simple. They are sheathed with a four-way structural silicone glazed reflective glass curtainwall. The glass walls are penetrated with dugout structures at the bridges, monumental stair, meeting room and on the exterior by service entries.

The design was honored with several awards including the 1993 Honor Award for Excellence in Architecture from AIA Tampa Bay, the 1993 Award of Excellence from the Hillsborough County Planning Commission and the 1994 Honor Award for Excellence in Architecture from AIA Florida.

Honor Award for Design Excellence, 1994, AIA Florida
Honor Award, 1993 Design Awards Program, AIA Tampa Bay
Award of Excellence, 1993 Award, Hillsborough County Planning Commission

Published, 1994, “Florida Architect” AIA Florida, Sept./Oct. issue